За ползата от образованието 4

Ето и есето, спечелило четвърто място в конкурса. Негов автор е Стилияна Иванова.

За ползата от образованието

„Тези, които образоват децата си добре, са на по-голяма почит от тези, които просто ги създават, защото последните само им дават живот, а първите им показват изкуството да живеят добре.“ 

Аристотел

Образованието е неразделна част от нашето общество. Почти всяко дете на планетата завършва един-два класа в училище, а броят на хората с висше образование нараства всяка година. Научно доказано е, че хората, които продължават образованието си след гимназията, печелят повече пари от останалите. Освен това те автоматично получават навици за по-здравословен живот с по-малък риск от заболявания. Като човек сблъсквал се с неграмотността и като родител смело мога да кажа: „Не оставяйте децата си с ненаучени уроци!“. Много е страшно, когато дадено същество на тази планета не може да напише молба за отпуск или автобиография. Помислете си, колко хора има в обкръжението ви провалили се и именно причината за този провал е липсата на образование. Приемете, че университетът е нещо междинно – между живота като дете и истинския живот. В университета започвате да живеете лека-полека самостоятелно, но все още има към кой да се обърнете за помощ. Започвате да си поставяте истински цели и да следвате мечти в живота, да водите своите битки. Ако се откажете от допълнително образование, прекалено бързо ще се сблъскате със суровите истини на не така лекия живот. Ще ви представя няколко факта, благодарение на които сами ще осъзнаете колко е необходимо образованието:

  • Заетостта на завършилите и нивото на тяхното заплащане

Парите са главна цел в живота на много от нас. Във всяка страна колкото е по-високо нивото на образование, толкова повече пари ще получавате. При липсата на образование с всяка изминала година става все по-трудно да си намерите работа. Докато ако сте завършили, сте само на няколко интервюта от финансова сигурност. Безработицата в страната ни като цяло не е никак малка, но за хората, направили добър подбор на специалност, тя е почти нулева.

  • Образованието ще ви накара да инвестирате в себе си и да живеете по-добър живот

По-големите доходи водят до по-големи инвестиции в неща, които носят възвръщаемост. Хората, които изкарват повече пари, отделят повече пари за самоусъвършенстване. Ако използвате парите си разумно, само след няколко години ще притежавате такива квалификации и умения, че да нямате проблем с парите до края на живота си. Образованието ще ви даде в по-късен етап да създадете и осигурите семейството си. Това, което може да направите, зависи само от въображението ви. След няколко години ще имате деца, на които ще можете да осигурите образованието. Вашият успех ще даде началото на успеха на едно поколение. Аз срещнах четири-пет преподаватели по време на висшето си образование, които оставиха следа в мен. Не само с това, което преподаваха, а с това, което бяха – те бяха необикновени личности. Образованието ме научи да мисля, засили стремежа ми към знания, то ми показа, че светът е многолико място, то ми даде възможността да бъда господар на съдбата си. Бъдещето на всяка държава зависи от образованието на децата. Отдавна е известно на всички, че успехът в образованието до голяма степен зависи от личността на учителя. Смело мога да дам пример със себе си – и до ден днешен поддържам контакти с моята учителка. Неповторим човек.

Скъпи читатели!

Вие и аз имаме късмета да живеем в забързана епоха, в която технологичният процес диктува нови нужди: появяват се и се въвеждат нови образователни технологии, базирани на комбинация от напреднали научни идеи. Вярвам, че в близко бъдеще ще бъде приоритет човек със знания.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s